> Wapenschild van Karel II de Lalaing, neef van Antoon de Lalaing. Fragment van een glasraam uit de Sint-Katharinakerk van Hoogstraten.

 Stadsarchief Hoogstraten

Opgelet: deze pagina wordt niet meer geupdated! Alle nieuwe en geupdate inventarissen zijn vanaf nu te vinden via www.hoogstraten.be/inventarissen.


Het stadsarchief omvat het historisch archief (14de tot en met 18de eeuw) van het Land van Hoogstraten, en het modern archief (19de tot en met 20ste eeuw) van Hoogstraten, Meer, Meerle, Minderhout en Wortel.

Voor genealogisch onderzoek zijn de parochieregisters en de registers van de burgerlijke stand (tot 1900) van Hoogstraten, Meer, Meerle, Minderhout en Wortel ter beschikking op fotokopie en op microfilm. Een deel van de registers van de burgerlijke stand staan online onder de rubriek genealogie.

De kerkarchieven van Sint-Catharina (Hoogstraten), Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking (Meer), Sint-Salvator (Meerle), Sint-Clemens (Minderhout) en Sint-Jan Baptist (Wortel) werden in bewaring gegeven bij de archiefdienst en zijn ook raadpleegbaar. De inventarisatie van het archief van Sint-Catharina is echter nog niet volledig afgewerkt. In 1997 stelde het stadsbestuur aan de verschillende parochies van Hoogstraten voor om hun archieven in bewaring te geven bij het stadsarchief. Bedoeling hiervan was een veilige bewaring van deze archieven te verzekeren, ook als in de toekomst de parochies geen pastoor meer zouden hebben. Deken Van Dijck, de pastoors en de kerkfabrieken reageerden positief op het voorstel. De goedkeuring van het Bisdom werd gevraagd en verkregen. De Sint-Salvatorparochie bracht in september 1997 als eerste haar archieven over naar het stadsarchief, waar ze werden geordend en geïnventariseerd.

Adres:
Vrijheid 149
2320 Hoogstraten.
03 340 19 60
E-mail: archief@hoogstraten.be

 
      Erfgoedbank Hoogstraten - www.erfgoedbankhoogstraten.be - © Stedelijk Museum Hoogstraten