> Wapenschild van Karel II de Lalaing, neef van Antoon de Lalaing. Fragment van een glasraam uit de Sint-Katharinakerk van Hoogstraten.

 Filmbank

U kan in deze rubriek oude films van Hoogstraten bekijken. Het Stedelijk museum Hoogstraten bezit namelijk enkele mooie oude films over Hoogstraten en biedt ze aan via het internet. Door de oude films te digitaliseren blijven zo voor het nageslacht bewaard en kunnen ze beter ontsloten worden aan het publiek

Voorlopig zijn er 14 films beschikbaar :

Liedeken van het Mirakeleus H. Bloed van Boxtel, nu rustende binnen Hoogstraeten


Opvoering van het 'Liedeken van het Mirakeleus H. Bloed van Boxtel, nu rustende binnen Hoogstraeten' door de Blauwe Schuyt (zie www.middeleeuwsemuziek.nl) tijdens de Bloedmirakelse avond op woensdag 30 mei 2012 in kasteel Stapelen in Boxtel.

► Speel de film


Begijntjes-laat-besluit in 1973: met o.a. gebuurte Gelmelstraat 'Heksen en duivels op het begijnhof'


In dit filmfragment uit 1973 ziet u het gebuurte de Gelmelstraat op de dag van begijntjes-laat-besluit. Het gebuurte had dat jaar als thema "Heksen en duivels op het begijnhof".
► Speel de film


Begijntjes-laat-besluit in 1972: met o.a. gebuurte Gelmelstraat 'de Noormannen'


Ook in dit filmfragment zien we gebuurte de Gelmelstraat die in 1972 wonnen met hun uitvoering van "de Noormannen".
► Speel de film


Kleuterfeest op het Spijker


De film dateert van 1977 en laat het kleuterfeest in de turnzaal van het Spijker zien.
► Speel de film


Hoogstraten in 1954


Dit kort fragmentje komt uit het beeldarchief van de VRT. Hij werd uitgezonden in de zomer van 1954. U ziet de restauratie van de Sint-Catharinakerk, begijntjes-laat-besluit met het dansen rond de terp en centje-om-te-vieren, en de wijding van de auto's door deken Lauwerys.
► Speel de film


De kardinaalsbeker en Open Deur op het VITO in 1963


De film toont vermoedelijk de opendeur van het VITO en de finale van de kardinaalsbeker tegen het St.-Amandscollege van Kortrijk in 1963. Het VITO (toen VTS) verloor met 3-0.
► Speel de film


De begrafenis van Jozef Pierre Van Elsacker


Een unieke film over de begrafenis van Jozef Pierre Van Elsacker, een politiek gevangene gestorven in de kampen in Duitsland. Hij werd op 18 januari 1948 begraven te Hoogstraten. Meer info over Jozef Van Elsacker vind je hier.
► Speel de film


Het Klein Seminarie van Hoogstraten


De film toont een stukje van het studentenleven op het Klein Seminarie van Hoogstraten. U ziet Withof, het vroegere buitenverblijf van het Klein Seminarie en het einde van het schooljaar.
► Speel de film


De inhaling van deken Jozef Lauwerys


In 1945 werd de nieuwe deken feestelijk ingehaald in Hoogstraten. Na het overlijden van deken Senden in de kampen in Duitsland werd Jozef Lauwerys tot nieuwe deken benoemd.
► Speel de film


Gebuurte de Luizenmarkt te Hoogstraten


De Luizenmarkt. De film dateert vermoedelijk van 1953 en geeft een beeld van het toenmalige gebuurte de Luizenmarkt in Hoogstraten.
► Speel de film


De Landsche Dag


De `Landsche Dag` van Jan Huet naar een boek van Jozef Tegenbos - 12 minuten. Een korte documentaire film die het leven weergeeft van een Wortelse boerenfamilie kort na de tweede wereldoorlog.
► Speel de film


Het Heilig Bloed in Hoogstraten in 1937


Het Heilig Bloed in 1937 - 22 minuten. De oudste film van Hoogstraten. Hij geeft een uniek beeld van het kermisleven in de Kempen in de jaren dertig en het Heilig Bloed in Hoogstraten.
► Speel de film


Het Kempische Congres te Hoogstraten in 1937 - deel I


De Stoet van het Kempisch Congres in Hoogstraten in 1937 - 16 minuten. Tijdens het congres werd een stoet georganiseerd die de geschiedenis van Hoogstraten weergeeft : Gelmel de Viking, de eerste bewoners op den Aard, Rombout Keldermans, Antoon de Lalaing, ...
► Speel de film


Het Kempische Congres te Hoogstraten in 1937 - deel II


Tijdens het Kempisch Congres waren de gilden talrijk aanwezig. In dit tweede deel zien we de optocht van 41 gilden naar aanleiding van het derde Kempisch Landjuweel in 1937.
► Speel de film


Het Kempische Congres te Hoogstraten in 1937 - deel III


In dit derde en laatste deel van de film van het Kempisch Congres zien we de ommegang met de heiligenbeelden van de Noorderkempen.
► Speel de film


 
      Erfgoedbank Hoogstraten - www.erfgoedbankhoogstraten.be - © Stedelijk Museum Hoogstraten