> Wapenschild van Karel II de Lalaing, neef van Antoon de Lalaing. Fragment van een glasraam uit de Sint-Katharinakerk van Hoogstraten.

 



Geluidsbank

Opgelet: deze pagina wordt niet meer geupdated! De collectie van het Stedelijk Museum Hoogstraten kan geraadpleegd worden via www.kempenserfgoed.be.


Met de geluidsbank willen we de Hoogstraatse geschiedenis voor de bezoeker toegankelijker maken. Via tal van geluidsfragmenten, fragmenten uit interviews, volksliederen, ... kan u eens luisteren naar het verleden.

  • Op het oorlogspad: De werkgroep "Op het oorlogspad" van de vzw Erfgoed Hoogstraten bestudeert het woelige oorlogsverleden van de Kempen, organiseert en/of ondersteunt hierrond evenementen, geeft informatie en advies aan vorsers (o.a. thesisstudenten) en is sinds 2005 bezig met het vastleggen van getuigenissen i.v.m. de Tweede Wereldoorlog. Klik hier om kennis te maken met het oorlogsverleden van onze regio !
  • Muzikaal Erfgoed: Vroeger werd ons muzikaal erfgoed van generaties op generaties doorgedragen. De laatste vijftig jaar is deze traditie echter hard achteruitgegaan. Een mooi voorbeeld van het nog wel doorgeven van dit muzikaal erfgoed is begijntjes-laat-besluit. De ouderdom van het kinderliedje " 't is begijntjes-laat-besluit" is niet gekend, maar het wordt al zeker 100 jaar door de Hoogstraatse kinderen gezongen en doorgegeven. De liederen van de Spilzakken zijn ook alom gekend door de Hoogstratenaren. Sommige van deze liederen zijn oude volksliederen, anderen werden geschreven door de Spilzakken en zijn dus recenter. Klik hier om het Hoogstraats muzikaal erfgoed te verkennen !
  • Hoogstraten in geluid: Het Stedelijk museum is bezig met het inventariseren en digitaliseren van oude spoelen met geluidsopnames. Een drietal fragmenten selecteerden we alvast voor u. Klik hier om kennis te maken met het Hoogstraats verleden !
  • De laatste begijnen: Reeds in de veertiende eeuw is er een begijnhof in Hoogstraten. In totaal zouden er meer dan 1275 begijnen verblijven op het begijnhof. In 1972 sterft de laatste begijn en komt definitief een einde aan honderden jaren aanwezigheid van begijnen in Hoogstraten. Met het project `t Is te zeggen tekenen we het verhaal van de laatste begijnen en hiermee ook het einde van de begijnenbeweging op. Niet alleen in Hoogstraten, maar in heel Vlaanderen is de begijnenbeweging ten einde. Het stedelijk museum van Hoogstraten ontving een projectsubsidie met als opdracht het optekenen van het verhaal van de laatste begijnen. Hier kan u verschillende fragmenten van de interviews beluisteren. Klik hier om kennis te maken met het begijnenleven !
 
      Erfgoedbank Hoogstraten - www.erfgoedbankhoogstraten.be - © Stedelijk Museum Hoogstraten